Ryggskott

Ryggskott, eller lumbago, är en vanligt förekommande smärta i nedre delen av ryggen. Det kan orsakas av många olika faktorer, inklusive skada, överansträngning, muskelspänningar eller sjukdom.

För att lindra smärta och återställa rörlighet i ryggen finns det flera olika hemövningar som man kan göra. Det är viktigt att rådfråga en naprapat, läkare eller fysioterapeut innan man börjar med någon form av träning, särskilt om man har en kronisk ryggproblem eller om smärtan är svår.

  1. Bäckenlyft: Ligga på ryggen med knäna böjda och fötterna placerade på golvet. Lyft sedan bäckenet och ryggen från golvet medan du pressar ner fötterna i golvet. Håll i en kort stund och sen släpp ner igen.

  2. McKenzie Rygglyft: Ligg på mage och tryck dig uppåt med armar eller armbågar.

  3. Liggande sidorotation: Liggande på ryggen med böjda knän, håll ena handen mot bröstet och låt den andra handen långsamt vrida kroppen åt sidan.

  4. Katt-kamel stretch: på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna, böj ryggen som en katt genom att andas ut och höja huvudet och svanken och andas in och sänka ner svanken.

  5. Hamstring stretch: Sitt på golvet med utsträckta ben och nå fram med händerna till tårna. Håll stretch under en längre period.

Det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent med att göra dessa övningar, det tar tid för ryggen att läka och återställa rörlighet. det kan också vara användbart att undvikande långa perioder av stillasittande och att ha bra hållning.

I värsta fall är det alltid bra att rådfråga en terapeut om råd och riktlinjer för träning och återhämtning.