Nackspärr

Nackspärr är en vanligt förekommande smärta eller obehag i nacken som kan bero på många olika orsaker. Det kan vara orsakat av muskelspänningar, överansträngning, skada eller sjukdom. Ofta är det svårt att fastställa en specifik orsak till nackspärr.

För att lindra smärtan och återställa rörligheten i nacken finns det flera olika övningar som man kan göra hemma. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller terapeut innan man börjar med någon form av träning, särskilt om man har en kronisk nackproblem eller om smärtan är svår.

  1. Nackrörelser: Sitt eller stå med rak rygg och rör huvudet sakta åt höger och vänster, upp och ner och runt i en cirkel.

  2. Skulderrörningar: Sitt eller stå med rak rygg och rör skuldrorna sakta åt båda hållen, upp och ner och runt i en cirkel.

  3. Nackskruv: Sitt eller stå med rak rygg och vrid huvudet åt ena sidan så att örat närmar sig axeln. Håll stretch under en kort stund och upprepa på andra sidan.

  4. Nackböjning: Sitt eller stå med rak rygg och böj huvudet framåt och försök röra bröstet mot knäna. Håll stretch under en kort stund.

  5. Nacksträckning: Sitt eller stå med rak rygg och luta huvudet bakåt och försök se upp mot taket. Håll stretch under en kort stund.

Det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent med att göra dessa övningar, det tar tid för nacken att läka och återställa rörlighet. det kan också vara användbart att undvikande långa perioder av stillasittande och att ha bra hållning.

I värsta fall är det alltid bra att rådfråga en läkare eller fysioterapeut om råd och riktlinjer för träning och återhämtning. Det är också viktigt att notera att vissa symptom kan kräva medicinsk behandling och det är alltid viktigt att söka professionell hjälp.

Du kan använda linement eller massagepistol för att mjuka upp dina besvär.